13 Şubat 2018

Petrolde arz fazlası kalıcı mesajı veriyor IEA. Solun iklim değişikliği iç savaşı ilginç bir analiz ABD’den. Moğolistan’da 1200 Kuzey Koreli işçi Rio Tinto madenlerinde çalışıyor. Wood MacKenzie ABD petrol üretimi konusunda çok iyimser. Çin’in lityum pillere bu kadar yatırım yapması daha iyi pillerin önünü (fiyat düşüşü diğer araştırmaları öldüreceği için) kapatabilir. Asya LNG piyasaları da tahkim yollarında. Kargoyu dronela mı dizel araçla mı taşımak daha çevreci?

Özetler

Solun iklim değişikliği üzerine iç savaşı yazısında aslında emisyonu düşürmeye çalışan bir çok grubun da anlaşmazlıklarına değiniyor. Saf kan yenilenebilirciler, kömür yerine doğalgazcılar. Petrolcüler anlaştı mı anlaşmadı mı onunda 100 tane ayrımı var gerçi.

Moğolistan’da geçen sene 1200 Kuzey Koreli işçi Rio Tinto’nun madenlerinde çalıştı. Moğolistan nüfusu 3.1 milyon kişi. Parlementoda göçmen işçiyi 100 ile sınırlama girişimi %67 çoğunlukla redd edildi.

WoodMackenzie, 2018’de sıkı petrol üretiminin 1.1 mv/g, 2019’da da 0.9 mv/g büyümesini bekliyor. Bu rakama 1mv/g NGL hacmi dahil değil.

“fiyat baskılandırılması”, “kapasite ödemesi” ve “fiyat sıçramaları”. Anlatılan piyasa ABD elektrik piyasası.

2018’de termal kömür piyasası %5 büyür. Çin’in ilk Westinghouse nükleer reaktörü yeniden gecikti. Endonezya’da yenilenebilir yatırımları kolaylaşıyor.

Polonya’da elektrikli ulaştırma ve alternatif yakıtlar kanunu devreye giriyor. Belediyeler halka açık minimum şarj nokta sayısı belirleyecek. Şarj istasyonlarından elektrik satışı enerji kanunu çerçevesinde değil. Şarj istasyon kurulumu inşa izni olmadan yapılacak.

Kongo dünya kobaltının %54’ünü üretiyor. Kobalt sülfat’a çevriliyor, %80’ini Çin yapıyor. Lityum üretim kapasitesinde Çin’in payı %56, sonra %14 ABD, %9 Almanya. Dünya pil üretim kapasitesi 110 Gwh/yıl. Çin 3-4 yılda 150 Gwh ekleyecek. Tesla fabrikası 35 Gwh.

Asya piyasası da Avrupa gaz piyasasının 10 yıl arkasından geliyor. Şimdi Koreli KOGAS, kontrattaki fiyat hükümleri için Avustralyalı North West Shelf’i tahkime veriyor. Kuzey Asya’nın [Japonya, Kore] %15 talebine denk gelen 15 LNG kontratı fiyat değerlendirmesinde.

ABD’de stratejik petrol rezervleri(SPR) 1975 petrol ambargosu sonrasında kuruldu. Geçen haftaki bütçe kararlarında 100 milyon varil satarak enerjiyle ilgili olmayan kalemlere harcanacak.

Dronelar ile kargo taşımacılığı elektrik karbon yoğunluğuna göre, küçük kargolarda(<0.5kg) dizel kamyonlardan %54-%23 daha az. 8 kg üzeri kargolarda ise o kadar yüksek değil. Makale

Shell ve Eni Nijerya’da petrol hakları için 1.3 milyar $ ödedi. Bu paranın rüşvet olup olmadığı sektör için bir kriminal konu. WSJ, 100 kişiye en az 500 milyon $ verildiği iddiasını gündeme taşımış. Yeni bir gelişme yok, eski bilgiler. İki firma da Nijerya devletine ödeme yaptık diyor.

ABD ulusal istihbarat ofisi (DNI)’in 2018 dünyada tehdit değerlendirmesi: Ukrayna elektrik şebekesine daha fazla siber saldırı bekleniyor. Petrol ihraç eden ülkelerin negatif etkilenmesi devam edecek: Venezüella, Suudi ve körfez, Afrika,

Grafik

3 önemli kurumdan 2018 petrol talep tahminlerinin aylara göre değişimi (Amanda Cooper)

Asya’nın meşhur S-eğrili LNG fiyatı (Reuters)