29 Ocak 2018

AB Enerji yoksulluğu gözlemi websitesini devreye aldı. Dünya Altın Konseyi bitcoin ile altını kıyasladı. Kanada’da Duvernay şeyl alanının ismini daha sık duyacağız. İngiltere’de yarın kapasite açık arttırmaları yapılacak. BP 20 yıl önceki “Beyond Petroleum”’dan aldığı dersleri yeniden yenilenebilire girişte uygulayacak. Melbourne’da sıcaktan elektrik kesintileri. Benzinli araçlarda palladiyum, dizellerde platinyum

Özetler

AB’de 50 milyon hane, yeterli ısınmayı sağlayamıyor, faturalarını zamanında ödeyemiyor, evlerin sağlık koşulu iyi değil. AB bu sebeple, AB Enerji Yoksulluğu Gözlemini ve web sayfasını bugün devreye aldı.

Melbourne civarında, fiyatlar 40 C’yi aşınca, talep 9000 MW’ı aşınca elektrik kesintisi yaşandı.95000 hane karanlığa gömüldü. Bir kısım hala elektriğinin olmadığı ne zaman geleceğini de bilmediğini söyledi.

Dünya Altın Konseyi, bizi sanal para birimleri ile karıştırmayın analizi yayınlamış. Benzediğini söylediği bir nokta ilginç, bitcoin arzı yılda %4 artarken, altın %1.7 artıyor.

McKinsey’in Küresel Enerji Perspektiflerini[email vs doldurmak gerekiyor] metod olarak beğendim. Küresel enerji talep büyümesi yavaşlar, elektrik diğer yakıtlardan[böyle yazılmış] 4 kat hızlı büyür, kömür talebi gelecek 10 yılda zirve yapar, 2030’da emisyonlar platoya oturur.

Çin’de elektrik şirketlerinin ortalama günlük kömür talebi pazar günü 818,000 ton/gün ile rekor kırdı. Kömür fiyatları Çin’deki soğuk hava ile taşımacılık sorunları ile arttı.

ABD LNGsini cazip yapan esneklik ne? Varış noktası yok, satın alan istediği yere satabilir ve sadece terminal kullanım bedeli alıp gaz bedeli almayan kontratların olması..

Kanada’da kendi şeyl sahalarından Duvernay ve Montney formasyonlarını geliştirmeyi hızlandıracak. Kanada’nın petrol üretiminin %8’i şeylden: 335,000v/g. Shell bu sene Permian hariç en yüksek yatırımı Duvernay’a yapacak.

Hangi İngiliz gazetesi iklim değişikliğinde nerede?

İngiltere’de yarın kapasite piyasası açık arttırmaları yapılacak. İngiltere’de gazın oranı soğuk günlerde %60’a çıkıyor, yıl ortalaması %40. 4 yıl ilerisi için verilecek fiyatların 18-19 pound/kW olması bekleniyor.

Platinyum üretimi 176 ton, Palladium 208 ton. Platinyumun %60’ı sanayi, otomotiv, palladium’un %94’ü otomotiv liderliğinde sanayi. Platinyum’un %70’i Güney Afrika’dan. Benzinli araçlarda palladium, dizellerde platinyum kullanılıyor(genelde).

ABD VW skandalında, VW Ulaştırmada çevre ve sağlık Avrupa araştırma grubuna para vermiş, hileli VW’lerin egsozunu maymunlara vermiş. Araştırma grubu da dizeli savunacak bilim adamları kiralamış. VW çalışmaya gerçek bilimsel çalışma demiş.

BP 20 yıl önceki “Beyond Petroleum”’ile başlayan ve hüsranla biten yenilenebilir yatırımlarına geri dönüyor. Çıkardığı dersler: düşük profil git, küçük oyna, yavaş arttır,alım yap, açık deniz rüzgar, elektrikli araba, güneş. Bir uzman: hesap sorulacak hedef yok, opportunistlik demiş.

Yarın Trump ilk “İcraatın İçinden” konuşmasını yapacak, enerjideki düzenlemeleri kaldırmasını övmesi bekleniyor.

Brexit enerji güvenliği İngiliz parlamento raporu yayınlandı. Brexit’in fiyat artışı yönünde, enerji güvenilirliği vs yönünde etkisi olur deniyor özette. Bugün İngiliz meclisinde otonom ve elektrikli araba kanunun 3.tur okuması var.

Meksika’da Temmuz başkanlık seçimlerini eski Mexico City belediye başkanı Lopez Obrador kazanabilir. Devletin sahip olduğu Pemex’in kötü yönetildiğini iddia ediyor. Meksika’nın mevcut arama kontratları da tekrar gözden geçirilecek. Enerji reformunu da referanduma götürecek.

Grafik

McKinsey Küresel Enerji Perspektiflerinde enerjiye bakış 3 boyutlu

ABD’den gönderilen LNG kargolarının mevsimlere göre satış fiyatları ( CSIS)