24 Ocak 2018

Petrol fiyatları stoklar beklenenden 0.1 mv daha fazla düşünce hızla arttı. Ama yatırımcılar kendilerini düşük fiyatlara karşı garantiye almak için de put opsiyonlarına yöneldi. FirstSolar’ın (hemen hemen) tamamen robotlarla kurulu fabrikası ve (ince film) sprey ile panel üretimi maliyetleri düşürmüş. Moodys’e göre otomotiv şirketleri elektrikli araba dönüşümünde finansal olarak baskı hissedecek. IEA’in sanayide ısı için kullanılan kaynaklara dikkat çeken yorumu önemli. Almanya arka arkaya ikinci defa emisyonlarını arttırdı, sebep ulaştırma. Özelleştirmelerin ana kurgusunda Stephen Littlechild FT’de bol bol yer bulmuş, California elektrik krizinde de payı olduğu Steven Isser tarafından iddia ediliyor.

Özetler

IEA, sanayide ısı kullanımı konusunda, bu kesimin dekarbonize edilmesinin güçlüğünü vurgulamış. Endüstriyel ısı bir defa kullanıldığı yere yakın üretiliyor, yüksek sıcaklıklarda elektrik en geçerli opsiyon, düşükler için jeotermal, güneş, biyo olur. Sınıflandırmaları da iyi

Almanya’nın emisyonları arka arkaya iki yıldır yükseliyor. 909.4 milyon ton. Sebep ulaştırma. Ülkedeki finansal sistemde iklim değişikliğine hazırlıklı olmalı. RWE kömürden hızlı vazgeçilecekse tazminat istiyor. Elektrik ticareti yenilenebilirden daha çok dalgalanma yapıyor.

Petrol tacirleri 68-69-70$/v put opsiyonlarına hücum etti. Yani bu fiyatın altına düşerse gelirlerini garanti edecekleri kağıtlara.

Rus emeklilik fonları Suudi petrol şirketi Aramco’nun halka arzında yatırım yapmayı düşünüyor.

FirstSolar’ın güneş paneli üretim fabrikası, tamamen otomasyona geçmiş gibi. Cadmium Telluride’i de cam levhaların üzerine spreyliyorlar. Bu spreyleme işlemine 1 milyar $ ayırmışlar. Üretim alanında insan yok. Çinli şirketlerin 3 günde yaptıklarını 3.5 saate yapıyor, 20c/watt’a.

Çin’in orta asya’dan gaz alımları 2017’de yılda %13.37 artmış oldu: 38.7 bcm

ABD’nin güneş panellerine tarife kararı güneş paneli kurulumlarını önümüzdeki 5 yılda %11 azaltır.

Hindistan’da ilk 10 MW’lık depolama sistemi devreye girdi.

AB yenilenebilir hedefleri analiz raporunda: %30 yenilenebilir hedefinin GDP’de -0.5% ile +0.6% etki yapacağı, başka çalışmalarda %30 hedefinin %0.3 GDP artışı, %35’in %0.7 artış anlamına geldiği; ithalatı ise GDP’lerin %1’i kadar azalttığına değinilmiş. Raporun tamamını okumadım.

Moody’s elektrikli araç dönüşümünün araba üreticilerinin finansman durumunu baskılayacağını söylemiş. Hem çok yatırım yapacaklar, hem de tüketiciyi kazanmak için elektrikli arabalar bir süre yüksek kâr marjı ile satılmaz

[FT$]İngiltere’de düzenleyici sistem daha dinamik bir hale getirilmek istenecek galiba. Stephen Littlechild’ın RPI-x özelleştirmesinde şirketler daha çok borç kullanıp, o kadar kar etmeden temettü dağıttı.

ABD çevre ajansı EPA’nın patron Scott Pruitt Japonya’da dünyanın en verimli kömür santralini ziyaret etti.

AB’de DG Enerji de direktör Dieter Borchardt’a göre doğal gaz’da yeni bir hedef modele ihtiyaç yok. Elektrik ve gaz piyasaları birbirine entegre değil yakınlaşmalı. Elektrikten gaz önemli. Doğalgazın da yenilenebilirleştirilmesi önemli olacak, çok vurgu yaptı.

Singapur bölgede LNG hub’ı olmak istiyor. Jurong adasında LNG depolamanın aylığı 0.21$/mmbut ile 0.5$/mmbtu arasında değişiyor.

IHS sunumuna göre 2017’de 27 milyar bağlantıda IoT(nesnelerin interneti) cihazı varmış. 450 milyondan fazlası akıllı şehir ve enerji sistemleri.

[Makale Özet] Elektrikli araba sayısı arttıkça daha yüksek akımlı Level 2 şarj artacak, dağıtım şebekesi güvenilir şekilde lokal elektrik talebini sağlayamayabilir. Ayrıca şarj-konut profil dosyaları da var.

Grafikler

Küresel, sanayi sektöründe ısı talebi – sıcaklıklara göre (IEA)