6 Aralık 2017

EPH, Avrupa’da kömür-linyit yatırımlarını alan Çek şirket, hissedarları bilinmiyor. Karbon fiyatı biraz hareketli ama yükselir diye bekleniyor. EPRI’ye göre güneş panelleri de kuş öldürüyor : “göl etkisi”. Almanya’da dizel araç satışları %17 düştü(geçen sene aynı dönem). ABD Adalet Bakanlığı iklim değişikliği bilim adamlarına “nekadar emin, ne kadar kesin” soruları ile hükümetin fosil tabanlı politik hamlelerine politik altlık arıyor. Venezüella’da PDVSA batarsa tanker piyasasına etkisi. Ortalama elektrikli araba menzil ve verimliliği arttı.

Özetler

Koreli KEPCO, Toshiba’nın nükleer bölümünün(NuGen) satışı için tercih edilen alıcı olarak adlandırıldı. NuGen, İngiltere’de de santral yapmayı planladığından, Kepco’ya yeni pazar da açar.

EPH’ı bilmeyenler, çevreci-kritik kaynaklardan buradan bakabilir. Bir duyumu varmış gibi Avrupada linyit-kömür yatırımlarını satın alıyor. Hissedarları açıklanmıyor, Çek firması.

Suudi Arabistan ve Irak enerji alanında 18 mutabakat zaptı imzaladı. Bu kadar…

Lityum pillerde iki fiyat var, bir paket fiyatı (mikroişlemci-soğutucu vs) 209$/kWh, bir de hücre fiyatı o da 140$(dün FT verdi bulamadım, siz kontrol edin). Geçen seneye göre pil fiyatları %24 düşmüş.

Ortalama elektrikli araba menzili 2012’de 96 milden, 2017’de 140 mile çıktı. Verimlilikte benzin eşdeğeri olarak (mpge) 2012’de 99’dan 2017’de 111’e çıktı.

Asya kalkıma bankası(ADB), Bangladeş’te LNG terminal ve 750 MW elektrik santraline 583 milyon$ krediyi onayladı. Toplam proje 1 milyar $.

Dün karbon fiyat gelecek kontratları %10 artarak 6.5€/ton olmuştu. Sonra da 6.92€/ton’a çıktı geri düştü. Sebebi Almanya ve Fransa’nın AB karbon piyasa reformu yapacağı. Bir trader Fransız nükleer santral durumunu inceliyormuş, yeniden bakım/inceleme olur diye.

Almanya’da geçen seneye göre yeni dizel araba satışı %17 düştü. Tüm satışların %34’ü dizel, %62si benzin. Bu da CO2 emisyonlarını arttırıyor. Elektrik üreticileri 7 GW kömür kapanmadan önce stres testi istedi. 2016’da gaz dan elektrik de %38 artmış.

Venezüella PDVSA batarsa petrol tanker piyasası nasıl etkilenir? Eğer yatırımcıya borcu varsa, petrol kargolarına el koymak çok zor. Zaten petrolü Çin, ABD, Hindistan’daki rafinerilere teknik zorluktan(ağır) dolayı gönderebiliyor. Çin’in PDVSA’dan ithalatı geçen seneye göre %7 artmış.

CSIS’e göre, yüksek fiyatlarda Rusya’daki vergi rejimi sebebiyle üreticiler hacimi arttırmak zorunda, diğer taraftan şeyl daha ne kadar dayanıklı ve OPEC’in çıkış stratejisi ne?

Estonya, daha önce “550 önerisi” olarak bilinen öneriyi gündemden çıkardı. Üretim emisyonu 550 gr CO2/kWh altındaki santraller kapasite ödemesi alacaktı. AB’deki kömür santrallerinin 5’te 1’inin ömrü 40-50 sene uzadı. Bir de 2 ay önceki açıklamayı okuyun.

Güneş panelleri de kuş öldürüyor… Göl etkisi, kuşların panelleri su birikintisi sanıp sert çarpmaları sonucu ölümcül olabiliyor.

Habere göre ABD adalet bakanlığı, bilim adamları ile biraraya gelerek iklim değişikliğine karşı harekete geçmemenin hukuki temelini araştırıyor. “Ne kadar kesin, ne kadar eminsiniz”

AB’de 50 milyon insan enerji yoksulluğu seviyesinde.İstatistikler “Avrupa Enerji yoksulluğu gözlemcisi” tarafından yayınlanacak.

(Rapor) EPRI, Enerji sektöründe kayıtzinciri (blockchain) transaktif enerji demek “güç sisteminde enerji değişimi ve akışını kontrol için ekonomik ve kontrol teknikleri”. Kayıtzinciri sayaçta, mobil ödemede, yeni hizmetlerde, akıllı kontratlarda kullanılıyor.

Grafik

AB’de kömür madenciliğindeki istihdam (Bruegel)