30 Ekim 2017

Geçen cuma petrol fiyatları hızla yükseldi ve 2 yılın zirvesine çıktı. Bugün daha sakindi. İngilterede enerji tüketicileri uzun vadede markaya inovatif ürünlerden daha çok önem veriyor. Kobe Steel’de temettü dağıtmayıp tazminatları ödeyecek. California’da benzin vergisi geçen çarşamba 12 cent arttı. %üzerinden alınan vergiler ne kadar mantıklı? Petrochina 800 milyar $ değer kaybetti. Endonezya’da devlet şirketi Pertamine üretimi devam ettirecek mi? Chad Glencore yerine Exxon’a devlet hakkı satışı verecek ama Glencore’a 1.4 milyar $ borç var. Metalciler gelecekten umutlu

Özetler

Kobe Çelik skandalı sonrasında kar payı ödemeyeceğini duyurdu. Müşterilerine verdiği bakır, alüminyum’dan çeliğe, makine parça ve metallerde verilerin[kalite] sahte olduğunuitiraf etmişti. Müşteriler şikayet ederse ödeme yapmak için kar dağıtmayacak.

Chad, Glencore’a 1.4 milyar $ borcu var. Devlet hakkının pazarlığını Glencore’dan Exxon’a almaya çalışıyor. 2014’te yeniden yapılandırılan borcun yapılandırılmasından memnuniyetsizlikler var.

Petrochina dünya tarihinin hisseleri en çok değer kaybeden şirketi ve daha da dibi görüp görmediği bugün belli olacak. 10 yıl önce Şangay’da işlem gördüğünden beri 800 milyar $ değer kaybetti. Hala P/E’de Chevrondan pahalı. %82 değer kaybı, bu sırada Çin CSI300 -%73.

LME, Londra metal borsası haftası #LMEweek: metal stokları 2008 öncesine döndü, metalciler büyümeden umutlular, kurşunda kararsız, nikel de elektrikli arabaların etkisi o kadar değil.

Endonezya’nın 2014’teki 26.7 milyar $’lık petrol ve gaz geliri, 2016’da 9.2 milyar $’a düştü. Ekonomik milliyetçilik hız kazandı, 1960’larda bulunan Mahakham gaz bloğu 400 kuyudan üretimi Doğu Kalimantan’da Bontang LNG tesisine götürüyor. Şimdi Pertamine bloğu devr alıyor

California’daki benzin vergisi, benzin fiyatı artarken artıyor, düşerken düşüyor. Hem oran var hem de her sene 1 Temmuz’da maktu düzeltme var. Geçen çarşamba 12 cent artmış. Artı 2015’de bir rafineri patlamasından sonra çıkan fiyat bir daha düşmemiş, 20 cent yukarıda hala…

Rusya’nın Arktikteki Yamal LNG’nin tahminen Kasımdaki ilk gaz ihracatının alıcısı CNPC olacak. 27 milyar $’a mal olan Yamal’ın %50si Novatek, %20 Total, %30 Çinliler gibi. Projede %20 hisseyi CNPC alınca, Çinliler 12 milyar $ borç verdi. 2019da 16.5 milyon ton kapasite bekleniyor

Glencore 2011’deki 60 milyar $ halka arz yapmış. O zaman hisse 530 pence, şimdi 367 pence, geçen seneye göre %50, Eylül 2015’e göre 4 kat daha yukarıda. Bakır ve çinkoda güçlü, 6mv/g de petrol var.

Çin Pakistan ekonomik koridoru Çin’e daha fazla fayda getirecek, çünkü parayı veren Çinliler. Thar kömür madeni 3.5 milyar $ ve 1300 MW santral planlanıyor.

Hindistanlı Hinduja grubun önde gelen şirketi Ashok Leyland 400-500 crore (5 milyar inr=70-80 milyon $) elektrikli araçlara yatırım yapacak.

İngiltere’de enerji şirketleri ürün inovasyonu yerine spesifik markalaşmayı kullanıyor. Araştırmaya göre marka ile özdeşleştirme önemliymiş. İngiltere’de enerji tedariğinin %90’ı “Big Six”’de bunlardan da EDF Energy en az tedarikçi değişimine sahip.

Grafikler

Serbest erişimli LME metal stokları, 2008 krizi öncesi döneme döndü(Bloomberg)

Rusya’nın planlanmış LNG projeleri(Bloomberg)