27 Eylül 2017

Suudi Arabistan’ın kadınların araba kullanmasına iznine dair bugün çok konuşulan bir açıklamayı sahibi Cüneyt Kazokoglu’na sordum: “Suudilerin benzin talebi 580,000 v/g, Türkiye’de 50,000 v/g” detayı aşağıda. Permian üretim tahminleri çok oynuyor, EIA ile özel danışmanlar çok ayrıştı, petrol fiyatlarının geleceği için belirsizlik oluşturuyor. Bu haftanın 4 harfı OPEC değil ULSD oldu, çok düşük kükürtlü dizel. Talep yönetiminde 7 dakikada 500 MW düşüşü Caiso beğenmemiş, grafiği de var. Çin’de elektrik üretiminde kömürün payı düşse de miktarı çok düşmüyor. Eğer buharlaşma motoru denemeleri başarılı olursa, buharlaşmadan enerji güneş rüzgara rakip olur, Özgür Şahin isimli bir araştırmacı Nature ve Newscientist’e konu oldu.

Özetler

Permian’ın üretimi ne olacak, EIA 2.6 mv/g’den 2025’te 5 mv/g’e çıkar demişti. Wood Mackenzie ise 2021’de 3.5 mv/g’ü görür bunu da aşamaz diyor. Chevron 2018’de 4 milyar $ harcayarak bir kaç yılda üretimini 400,000 v/g’e çıkaracak. Yatırımcılar soğumuş, çatlatmalar birbirine çok yakın vs.

Tesla’nın otopilot’u bir insanı öldürdü mü? 2016’daki kazada, Tesla’nın 130 milyon mil sürüşünün ilk ölümlü kazası oldu. NTSB sistemdeki operasyonel sınırlar rol oynadı dedi.

Çin’in elektrik üretiminde kömürün payı 2015’te %72’den 2040’da %47’ye düşüyor. Ama kömür tüketiminde 2030’a kadar çok anlamlı bir düşüş yok. 2018’de 4.8 milyar ton kömürden 2030’da 4.4 milyar ton’a düşecek.

Egzoz gazlarını temizleyen katalitik konvertörler 1975’te kullanıma geçtiğinden beri Platinum üretimi 2 misline çıktı. Platinum ve palladium nadir elementlerden, bu kadar katalitik konvertör için yeterli rezerv yok diyenlere inat, üretim ve rezerv arttı. Lityum kıtlığından bahsedenlere…..

Petrol sektöründe bu haftanın 4 harflisi OPEC değil, ULSD(ultra low sulfur diesel). Temmuz’da Shell’in rafinerisi yandı, sonra Harvey kasırgası. Küresel dizel stoklarını azalttı. Bu yıl soğuk geçerse dizel daha da pahalı olur. ULSD 3 ayda 409$’dan 550$’a çıktı.

Hazirandan beri dijital paralar ile metaller arasında ilinti gözleniyor. 4 haftalık ilinti 0.95 (1=tam ortak hareket). Konu Çin spekülasyonu. Çin’den para çıkarmak için bitcoin kullanılıyordu.

Kazokoglu: “Kadinlar haliyle nufusun yarisi, neresinden bakarsaniz bakin trafige cikmalari araba kullaniminda artis demek. Buna mukabil birkac hafta once Suudi Arabistan’da benzin fiyatlarinin neredeyse 2’ye katlanacagina dair haberler cikti, gerceklesirse bu en azindan biraz talep artisini frenler. Ne de olsa sadece 33 milyonluk Suudi Arabistan’in dunyanin 9. benzin tuketicisi, 1.3 milyarlik Hindistan kadar tuketimi var.”

ABD’de 2016 yılında California’da SCE öğleden sonra 16:00’da talep yönetimine çağırmış, 7 dakika sonra 500 MW düşüş olmuş.Sistem işletmecisi CAISO baseline’a göre yeteri kadar düşmediler demiş.

Uydu fotoğraflarına göre Maria kasırgası sonrası Puerto Rico Güney Kore’den Kuzey Kore’ye dönmüş.

Easyjet elektrikli uçakla ilgilendiğini açıklamıştı, şimdi ağırlığını koyuyor. Kısa mesafelerde 10-20 yıla kadar kullanma planında.

Angola LNG satmak için Glencore ile yıllara sair bir anlaşma imzaladı. 10 milyar $’lık Angola LNG projesi ConocoPhilips’in sıvılaştırma teknolojisini kullanıyor. Tek katarlı ve yılda 5.2 mn ton üretiyor.

Çin’in çelik talebi 2016’daki 808 milyon ton’dan bu sene %3-4 artarak 840 milyon ton olacak gibi.

Columbia üniversitesinden Özgür Şahin’in buharlaşan sudan elektrik üretme projesi NewScientist tarafından kritik edilerek övülmüş. Bir buharlaşma motoru denemesi yapmışlar. Başarılı olursa güneş ve rüzgara rakip

Volvo kamyon ve tırlarda bir kaç teknolojiyi birlikte deneyecek ama uzun yol için LNG’ye şans veriyor.

Saudi Aramco, Rusya’nın en büyük petkem üreticisi Sibur ile ortak sentetik lastik üretimi için işbirliği görüşmelerinde. Tesis Suudi Arabistan’da olacak. Suudilerin diğer Rus partneri de doğalgaz aramacılığında Luksar.

Grafik

Çin’in petrol ve ürünleri talebi (Clipperdata)

Bir zamanlar Silikon kıtlığı da vardı (BNEF)