7 Temmuz 2017

Bugün şüphelendiğim tahminler var: Avrupa’da Fransa da 2040’dan sonra benzin, dizel araç satışını yasaklayacak. Krizden sonra ve yenilenebilir ile Avrupa’da elektrik şirketleri çok zarar gördü, altyapı yatırımı yaptırmak(tarifeyi arttırır-şirket değerleri artar) ve elektrik talebini canlandırmak yeni politik hedef, elektrikli arabalarda bunun amacı olabilir. Şeylde WSJ haberinden anladığım finansal kurumlar 1-2 sene için değil 5-10 sene için şeyle kredi veriyor. Ödeyemezse devralır, bekletir, hisse satar vs, 5-10 yılda iyi yatırım olur. Kule rakamları arttı. AB kamyonlara da verimlilik standardı getiriyor. ABD’de de nükleer santrallere siber saldırıda doğrudan kontrol mühendisleri hedef alınmış, sahte kontrol mühendisliği başvurusu Cvleri gönderilip, mühendislerin ziyaret ettiği siteler tuzaklanmış. Çarşamba Volvo Dün BNEF, bugün Fransa gündem elektrikli araba oldu resmen

Haberler

Fransa 2040’da benzin ve dizel araba satışlarını yasaklayacağını duyurdu. Fransa ,Çevre Bakanı açıklamayı yaptı ve ekledi :”çok zor bir amaç, fakat çözüm orada”. Renault ve Citroenden ses yok.

Elektrikli arabalarda kullanılan lityum, kobalt gibi elementlerin madenciliği muhtemelen çevrecilik açısından da çok irdelenecek, nihai ürün çevreci çünkü. Geri dönüşüm 10 sene etki etmez. Lityum tuzlu su(Güney Amerika) veya kayada(Avustralya). 2020’de kayadan üretilen rakam tuzlu sudan kısma eşit olacak.

ABD’de elektrikli araba satışları kümülatifte ilk yarıda yıldan yıla %20 arttı. Yıldan yıla 2.çeyrek artışı %26

Baker Hughes ABD petrol kule rakamları 7 arttı ve 763 oldu.

2016’da Çin’de 25 yeni elektrikli araba modeli piyasaya sürüldü. Toplam 75 model oldu. Dünya lityum-ion üretiminin %25’i Çinde. Elektrikli arabaların fiyatının %23’ünü sübvanse ediyor. Çinde penetrasyon 2016’da %1.4tü. Norveç’te %24.

Austin’deki Parsley Energy, şeyl üretiminde, hisseleri %4 arttı: bu yıl %30 verimlilik artışı daha sağlayacağını iddia etti. Son 18 ayda şeylcilere, ABD finans piyasası 57 milyar $ kredi sağladı. 2016’da en büyük 30 şeyl şirketi harcadıkları her 1.58$ için 1$ üretebildiler. 2015’ten bu yana operatörler 130 milyar $ kaybetti.

Fatih Birol’un İtalyanlara verdiği röportajın google translate ingilizce çıktısına göre AB kamyon verimliliği standardı getirecek 2018’de…Geçmişte 6 yıl olan petrol yatırım döngüsü, verimlilik ve disiplinle 4 yıla düştü. Oynaklık oyunun yeni ismi.

ABD’deki nükleer santraller siber saldırıda, hackerlar endüstriyel kontrol (SCADA) mühendislerini hedef almış, ama nasıl? Kontrol mühendisliği iş başvuruları için sahte CVlere zararlı kod yerleştirmiş ve bu kişileri hedef almışlar. Ziyaret ettikleri web siteleri vs. Zararlı yazılımdaki Scada’ya etki eden kodun analizi bitmemiş.

Şeyl devrimi ile doğalgaz fiyatları yarıya düştü, yıllık 74 milyar $ tüketiciye kaldı. ABD’nin petrol ithalatı da 2006’da tüketimin %60ından 2016da %25’e düştü. 2000-2013’te Çin kömür üretimini 3’e katladı. Yazıda kısaca: “ABD’nin enerji üstünlüğü sadece emtia ile olmaz, teknoloji ve Uluslar arası alanda da hareket lazım”

Mayıs’tan bu yana 4 büyük Çinli banka, İran menşeli kargolarda kredi mektupları vermiyor. İran kargoları bazen Kuveyt diye isimlendiriliyor. Ama mayıstan beri Çin’in İran’dan polyetilen ithalatı %15 düştü. İran petrokimya üretiminin yarısını Çin’e satıyor.

OPEC anlaşması Haziranda çatlamış gibi, yıldan yıla ihracat artışı 2mv/g oldu.

Elon Musk, Güney Avustralya’da rüzgar santraliyle eşlenik 100 MW/129 Mwh pil ihalesini kazandı. Musk’un daha önceki tweetine göre imzadan sonra 100 gün içinde proje hazır yoksa bedava. Tesla daha önce California’da 20 MW/80MWh’i 3 ayda teslim etmişti. Teklif açıklanmadı ama $250/kWh

Yatırım şirketi Blackstone, Hollanda’da 790 MW, 2004 yılında yapılmış gaz santralini geçen sene aldı. Pazartesi ilk defa santral elektrik sattı. Yatırımcılar, gelecek kış bunun kendisini ödeyeceğine inanıyor.

İngiliz Centrica, 500,000 adet Hive cihazı satmış, ses veya elle ısıtma ve aydınlatma kontrol ediyor. 2022Ye kadar 1.3 milyar $ kazanabilir. Geçen sene brüt gelir 33 milyon pound.

Grafik

ABD’de elektrikli araba satış değişimi (EnergyFuse)

McKinsey Elektrikli Araba endeksinde ülkelerin 2016 değerlendirmesi (McKinsey)