11 Nisan 2017

Timera Energy’nin Avrupa gaz-kömür yazısı tek önerim. Grafiğini de çok beğendim. Oxford Energy’nin Lng fiyatlandırma yazısı yapısal anlamda ufuk açıcı, bazı grafikleri de çok iyi.Kobalt deyip geçmemek lazım, lityum pil için önemli. ABD’de kömür talebi artacak gibi. Cezayir petrol satışı da Asya’ya kaydı. Suudilar gaz planı açıklayacak. Değişik offshore teknolojilerine yatırım artıyor, Almanya’da 50 MW ile en büyük pil kuruluyor. BCG raporuna göre yeni mobilite %6 araç tasarrufu getirecek, 2030’da mesafelerin %25’i otonomlarla. Dünki petrol fiyat hareketi yorumuma itiraz geldi. Benim bugün ki sorum şu, Avrupa gaz talebi hangi yıl zirve yapacak – peak gas hangi yılda?

Okuma önerisi

Timera Energy’nin Avrupa’da kömür fiyatları ve gaz fiyat-talep ilişkisi yazısı

Haber

Ocak’tan beri LME’de cobalt’ın tonu 33,000$’dan 55,000$’a çıktı. Geçen sene 25,000$’dı. Lityum pillerde kullanılan kobalt’ta istikrar sorunu yaşayan Afrika ülkeleri başı çekiyor. Dünya üretiminin yarısı DRCongo’da. Dünya rezervlerinin de yarısı Congo’da. Madencisi de Glencore ve Çinliler.

Oxford Energy’nin son raporu petrole dayalı LNG kontratlarının sonuna mı gelindi konusunda. Raporu sonuna kadar okuyabildim. Satıcılar aslında daima bir portföy stratejisi güdecek gibi. Yani hem uzun hem kısa kontratlar olacak. JKM swaplarda da yazar gelecek görüyor.

EIA, ABD kömür üretiminde 2017’de %4 artış bekliyor. Bunun üzerine %2’de 2018’de artış bekliyor.

BNEF’e göre Almanya Avrupa’nın en büyük lityum ion pilini kuruyor: 50 MW. Mitsubishi ve Eneco, Almanya-Danimarka sınırında, 107 milyon $’a kuracak. VW’de elektrikli arabalar için 500 milyon $ harcayacak. Norveç ve İngiltere arası 655 km 1400 MW hat en ucuzu: 1.4 milyar euro

E.ON’da Ampyx Power’a havada asılı rüzgar enerji teknolojisi konusunda yatırım sözü verdi. Uçurtma tipi türbinler offshore rüzgar üretimini değiştirebilir.

Cezayir’in de son dönemdeki petrol ihracatı Asya’ya rekor hızla arttı. Hindistan İran’dan aldığı petrolü 60,000 v/g azaltınca, İran’da vade süresini 90 günden 60’a indirdi. Hindistan benzin talebi arka arkaya 3.ay düştü. Hindistandaki banknot kuralı(uzunhikaye).

Boston Consulting Group’a göre ABD’de 2030’da 4.7 milyon otonom araba olacak. Tüm yolculukların 4’te 1 paylaşımlı otonom araçlarla. İlginç nokta 5 milyon geleneksel araba 4.7 milyon otonom araç ile değişecek.

Rus Novatek’in ilk çeyrek gaz üretimi %10 düşmüş,ama satışı %5.5 artmış. Depodan yemiş herhalde

Columbia Energy’den 112 sayfa Gelişmiş Nükleer teknolojileri kıyaslama raporu. Çakıl yatağı teknoloji kısmı ilginç, maliyet büyüğün %20si

Rus Ural petrolünün Karadeniz Novorossissk fiyatı 90 cent sıçradı. 8 tankerin 4’ü Hindistan’a beklenmedik Asya talebi.

Rosneft, Houston’lı petrol şirketi Citgo’yu alabilir. Sebebi de Venezuella’nın Rusya kredisini ödeyemezse, şirket Rosneft’e geçebilir. Senatörler mektubları yazmış hemen

Avrupa’da kömür fiyatlarının 2016Ç1’den 2016Ç4’e artışı gaz kullanımını ve gaz fiyatlarını yüksek tuttu. Kömür 45$’fan 60$’a çıkınca, 2016 fiyatları 0.25$/mmbtu arttı. Elektrik sektör talebi de 2015’e göre 20 bcm/yıl yükseldi

Suudiler 1990 sonu 2000’lerin başında “gaz insiyatifi” yapmak istemiş ama çökmüş. BP-Chevron gibi şirketler ile gaz rezervlerini geliştirmek istiyor. Dünyada 6.sırada. Aramco gelecek haftalarda gaz stratejisi açıklayacak.Günlük üretimi iki katına 700 mcm/gün’e çıkarmak istiyor.

Rus devleti Glencore CEOsu Ivan Glasenberh’e Dostluk nişanı verdi

Elektrik hibritli jetler. 2025’e 700 mil menzil. Ben şehrin göbeğinden dikey kalkan uçak isterim, yakıt önemli değil.

Grafik

Dünyada LNG arzının kontrat sürelerine göre dağılımı (Oxford Energy)

LNG ithal eden ülkeler (Oxford Energy)

2016’da Avrupa’da yüksek kömür fiyatları gaz fiyatı ve talebini yüksek tuttu (Timera-Energy)