8 Mart 2017 – Serkan Şahin

Aşağıdaki yorum Serkan Şahin’in hafta ortası petrol yorumudur:

” EIA verilerine gore ABD ticari ham petrol stoklarinda 7.96 milyon varillik bir artis olmus. Petrol urunlerindeki ciddi dususler ile beraber anladigim, ABD rafinerilerinde kullanim oranlarinin dusuk oldugu ve tuketimin stoklardaki urunlerden yapildigi (tahminen ana neden rafinerilerde artan bakim nedeniyle azalan kapasite). Ham petrol ithalatinda ciddi bir dusus olmamis, uretimde de ciddi bir artis yok.

Cushing’deki ham petrol stoklarindaki artis sadece 867,000 varil. Gecen yila gore Cushing stoklari 2.54 milyon varil azalmis. Kuzey Dakota’daki uretim sorunsallari Cushing’de ciddi sekilde hissediliyor. Permian ve Eagle Ford’da azalmasi beklenen kazilmis-tamamlanmamis (drilled-uncompleted, DUC) kuyu sayisi beklentinin aksine artiyor. Kuyu tamamlama kapasitesindeki yetersizlik kendisini iyice gostermis durumda. Bu kapasiteyi artirmak o kadar kolay degil. Maliyetleri artirmadan bunu yapmanin yolu yok, bu durumda kas tane DUC kuyu ekonomik limitin altina iner, ve buna bagli olarak ihtiyac olan tamamlama kapasitesi nasil dalgalanir, karmasik bir durum. Herkesin beklentilerinin aksine ABD’deki uretim artisi bence cok daha yavas olacak, eger bir noktada tekrar dusus baslamazsa. Bu ayrica kule sayisina bakarak uretim tahmini yapmaya calisanlara da ders niteliginde.”

Buradaki gorusler tamamen yazarin kendi gorusleri olup Thomson Reuters ve bagli kuruluslari kesinlikle baglamaz ve goruslerini yansitmaz.”